Alles over Online Backups en Cloud Opslag voor Nederlandse gebruikers. Oa. Reviews van iCloud, OneDrive & Livedrive

Zijn Online Backups Veilig?

Aangezien de hoofdreden van een backup veiligheid betreft is dit een erg belangrijke vraag. In het kort is het antwoord: Ja, online backup diensten zijn veilig. Betekent dit dat er een garantie is dat de data niet gestolen kan worden, nee. Lees hier waarom er géén 100% veiligheid bestaat.

  • Dubbele online backup
  • Beveiligde data centers
  • Monitoring en onderhoud door experts

VERZENDEN MET SSL

Het eerste punt is namelijk dat de data online toegankelijk is, door de gebruiker, en daarmee in theorie ook door iemand anders, een hacker. Het goede nieuws is echter dat online backup providers zich 24 uur per dag inzetten om alle data te beveiligen, hoogstwaarschijnlijk een stuk beter dan de meeste thuisnetwerken! Allereerst wordt alle data die verstuurd wordt versleuteld met SSL (Secure Socket Layer) wat in het algemeen als de industrie standaard wordt gezien.

OPSLAAN MET AES

Zodra de data is verstuurd wordt deze opgeslagen en wederom versleuteld met AES (Advanced Encryption Standard). Als extra voorzorgsmaatregel worden alle backup bestanden nogmaals opgeslagen op een andere fysieke locatie. Veel backup bedrijven maken op deze manier exacte kopieën van hun gehele serverpark. Hiermee kunnen ze zelfs in het geval één datacentrum overstroomt of wordt getroffen door een aardbeving nog 100% van de data garanderen.

WAT ZIJN DE RISICO’S?

Kunnen de bestanden dan niet gestolen worden? Ja, zelfs de best beveiligde servers ter wereld worden wel eens gehacked en persoonlijke data wordt regelmatig gestolen. Echter is het fenomeen van gestolen data niet zo veelvoorkomend als het verlies van data. Hoewel mensen meer bang zijn voor hackers zijn het uiteindelijk de gebruikers zelf die in de meeste gevallen (samen met hardware falen) zorgen voor het verliezen van bestanden (zie Oorzaken Dataverlies). Daarnaast komt de grootste schade in de meeste gevallen van het feit dat de eigenaar geen kopie van zijn eigen data heeft en niet zozeer van het feit dat iemand anders er wel toegang tot heeft.

> Lees ook deze recente analyse over de veiligheidsmaatregelen van 5 belangrijke backup bedrijven.

TIP: Mocht je ondanks al deze argumenten toch nog wantrouwen hebben tegen het uploaden van persoonlijke data naar cloud backup diensten dan is het wellicht een goed idee een strenge selectie te maken van de bestanden en mappen die op deze manier van backup worden voorzien. Zo kun je voorkomen dat iemand je administratie steelt terwijl je wel kinderfoto’s van een extra backup voorziet.

We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter

Backupvergelijker.nl
Logo