Het aantal cloud bedrijven dat vergelijkbare opslag diensten en backup diensten aanbieden is inmiddels aardig groot. Er blijft dan ook bij veel gebruikers verwarring bestaan over de verschillen tussen al deze diensten. Dit komt ook weer omdat veel bedrijven vaak deels hetzelfde doen. Zo is Dropbox geweldig om te gebruiken als online opslag maar kan dit niet een echte backup dienst worden genoemd. En hoe zit dat bij de grote spelers als iCloud ( Apple ) en OneDrive. ( Microsoft)

Allereerst moet je kijken naar het belangrijke verschil tussen tal van aanbieders; is het opslag of backup. Bij een opslag dienst spreken we dus inderdaad van de Dropbox, Google Drive, Onedrive en iCloud en van Backup kun je pas spreken als er actieve backup software aanwezig is zoals die van KPN Backup, Strato Backup, LiveDrive en Porton.

Nu kan er natuurlijk worden beargumenteerd dat wat backup software doet het opslaan van bestanden is. Dit is zeker helemaal juist. Toch is het gebruik compleet anders bij actieve backup. Het werkt hierbij zo dat de software eenmalig wordt ingesteld om bepaalde mappen van de PC (of alles) elke 24 uur van een backup te voorzien. Vervolgens gaat deze software onbeperkt in de achtergrond aan het werk. Bij een online opslagruimte is het een map waar elke gebruiker zelf bestanden in kan opslaan. Niet alleen ligt hierbij de verantwoordelijkheid nog steeds bij de gebruiker, ook is het veel makkelijker om fouten te maken en bestanden per ongeluk te verwijderen. Zoals in de meeste gevallen is mensenwerk veelal de zwakke schakel. De truuk is dat dit aspect bij volwaardige backup software uit het proces wordt gehaald.

Verschillen iCloud en OneDrive

  • Gemiddelde rating van een gebruikers: iCloud wint hier net aan van OneDrive met 4,48/5 vs 4,45/5
  • Makkelijker in gebruik: iCloud is ‘iets’ makkelijker in gebruik dan OneDrive, mede omdat als je iCloud gebruikt je altijd op een Apple Computer ziet en deze koppeling iets makkelijker verloopt.
  • Prijs: iCloud is ietsje duurder dan OneDrive, beide diensten zijn overigens best duur als je voornamelijk groot afneemt.
  • Customer Support: Bij beide partijen zal je te maken hebben met computers en chatbots.. Voor kwaliteit op dit vlak moet je met Nederlandse partijen in zee gaan.
  • Niet Compatible toegang: iCloud is slecht toegankelijk vanaf andere platforms. Het is een echt Apple product.
  • Gratis opslaghoeveelheid: Beide hebben hier 5GB, wat veels te laag is in deze tijden. Daar kan je echt niets mee opslaan.

Conclusie: Voor lokale opslag zijn deze partijen nagenoeg gelijk, gebruik je een Mac of Iphone ga dan voor iCloud voor opslag (niet dus voor backups!) en bij een PC ed. zouden wij voor OneDrive gaan. ( Of Dropbox)

Lokale Opslag vs Backup SoftwaRE

Er zijn uiteraard meer verschillen maar dit onderdeel is in onze ogen de reden om volwaardige backup software boven online opslagruimte te verkiezen. Een losstaand argument is dat het altijd aan te raden is verschillende diensten te gebruiken. Gebruik dus niet een Google Drive om de  foto’s van een Android telefoon te backuppen. Mocht er een crash zijn of een beveiligingslek dan zorgt dit ervoor dat je beide accounts wellicht kwijt bent. Hetzelfde geldt natuurlijk voor Microsoft OneDrive voor je windows laptop etc. Wij geven de voorkeur aan slimme combinaties van dergelijke diensten. Tot slot is een veelgehoord aspect dat gebruikers het prettig vinden dat bestanden in hun eigen land worden opgeslagen en onder eigen regels. Een reden waarom KPN en Strato in Nederland en Europa momenteel vaak verkozen worden boven Amerikaanse alternatieven.