Alles over Online Backups en Cloud Opslag voor Nederlandse gebruikers. Oa. Reviews van iCloud, OneDrive & Livedrive

Online VS Offline Backup: Voor- en Nadelen

Hier bij BackupVergelijker.nl richten wij ons hoofdzakelijk op online backup diensten. De meesten onder ons maken echter nog steeds gebruik van een offline backup, bijvoorbeeld een externe harde schijf. In dit artikel bespreken we de voor en nadelen van online backups ten opzichte van offline backups.

Wat is een Online Backup?

Een online backup is een backup die niet fysiek op een harde schrijf staat maar veelal in de cloud wordt geplaatst. Dit gebeurt veelal via een online storage leverancier.

Wat is een Offline Backup?

Een Offline backup is een backup op basis van een externe harde schrijf, USB Stick of NAS server. De backup is fysiek aanwezig en er is geen internet verbinding benodigd.

Voordelen van een Online Backup Dienst:

Online toegang

Het meest logische voordeel van een online backup dienst is natuurlijk dat er online toegang is tot je backups. Dit geeft je de mogelijkheid om vanaf meerdere locaties altijd toegang te hebben tot de meest recente backup die beschikbaar is. Aangezien internet toegang tegenwoordig zo algemeen beschikbaar is zijn er weinig beperkingen. Kortom, toegang tot je backup waar je ook bent!

Je kan zowel van een kantoor locatie als na een brand of wat dan ook direct weer toegang krijgen tot je bestanden.

Externe locatie

De online backup wordt extern gehost dit in tegenstelling tot een externe harde schijf. Het grote voordeel is natuurlijk dat een backup die op een externe locatie ligt onafhankelijk is van wat er gebeurt in je kantoor of huis. Wanneer er een brand is op je kantoor heeft dit geen effect op de veiligheid van een online backup die in een veilige server staat.

Dit wordt in de praktijk gezien als het grootste nadeel van een offline backup: je moet fysiek toch echt ergens die harde schijf hebben liggen.

Professioneel beheer

In welke mate je ook het gevoel hebt enigszins wat van IT af te weten, als het er op aan komt kun je belangrijke zaken beter over laten aan professionele IT bedrijven. De backup diensten die wij vergelijken op BackupVergelijker.nl zijn stuk voor stuk onderdeel van grote internationale bedrijven die als prioriteit hebben het veiligstellen van backups. In veel gevallen zal echter elke beetje IT expert al een stap vooruit zijn.

Nadelen van een Online Backup Dienst:

Om tot een goede vergelijking te komen bespreken we tevens de nadelen van een Online Backup.

Online Backup Dienst moet te vertrouwen zijn

Wanneer je een extern bedrijf betaalt om je data te kopiëren en op te slaan betekent dit ook dat zij de data hebben. Uiteraard beloven al deze bedrijven plechtig nooit de data daadwerkelijk te bekijken en slechts versleuteld op te slaan, toch blijft het zo dat iemand anders jouw ‘persoonlijke’ of bedrijfsinformatie heeft.

In het verleden hebben diensten op dit vlak best we wat fouten gemaakt, zo was er bij Transip Stack een hoop gedoe dat het ineens niet meer gratis zou zijn en kwam KPN terug op het ‘onbeperkt opslag’. Wellicht erger nog: Een partij die ineens zijn prijzen verhoogd is al een aantal malen voorgekomen. Moet je ineens alles weer gaan overzetten wat veel tijd kan kosten.

Overheden & Controle

Wellicht nog gevaarlijker dan een bedrijf dat je informatie heeft is een overheid die toegang tot deze informatie kan eisen. Zover wij weten zijn deze situaties erg zeldzaam en mocht je echt dergelijke gevoelige informatie hebben heb je misschien andere problemen. Maar het is goed om je bewust te zijn van alle potentiële problemen die kunnen ontstaan door het gebruiken van een online backup. De bedrijven die geplaatst staan op BackupVergelijker.nl zijn bijna altijd gevestigd in Europa en de Verenigde Staten.

Internet Toegang is vereist

Zoals eerder genoemd is de toegang tot de backup via internet een groot voordeel. Dit kan echter ook uitpakken als een klein nadeel. In het scenario dat er een netwerkstoring is op het kantoor dan is ook gelijk je backup onbereikbaar. Dit zou betekenen dat je hiermee niet bij je eigen bestanden en niet bij je backup bestanden kunt. In dit geval zou een externe harde schijf als backup natuurlijk wel beschikbaar zijn.

Langzame upload van een backup

Het laatste en misschien wel het grootste nadeel is de lage snelheid waarmee je een online backup kunt maken. Zeker in vergelijking met een USB harde schijf is de snelheid van het uploaden naar een backup dienst natuurlijk vele malen trager. Hoe snelle je internet in dit geval (de upload snelheid van je verbinding) hoe sneller je ook een backup kunt maken. In de recensie van de backup dienst Mozy kwam uit een berekening dat 10GB aan data backuppen ongeveer 16 uur in beslag neemt. (Lees hier: Hoelang duurt het backuppen?) Hoewel dit vrij lang klinkt is het gelukkig zo dat dit proces in de achtergrond kan werken en je gewoon door kunt gaan met je bezigheden. Ook is het geen probleem de computer tussentijds af te sluiten, de backup gaat automatisch weer verder waar deze gebleven is zodra de computer weer wordt opgestart.

Gelukkig is internet qua down- en upload al veel sneller dan voorheen. Daardoor wordt dit probleem van snelheid met de dag kleiner en raden wij ons bezoekers gebruik te maken van cloud opslag.

We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter

Backupvergelijker.nl
Logo