Als er wordt gesproken over bestanden in de cloud, cloud opslag en online storage blijft er vaak nogal wat onduidelijkheid over wat exact bedoelt wordt. In het kader van backupvergelijker.nl maken wij in dit artikel een duidelijk onderscheid tussen online opslag en online backup.

Online Opslag

Online opslag kan worden gezien als een stukje schijfruimte op een server waar je overal vandaan bij kan. Het meest gebruikte voorbeeld in dit geval is bijvoorbeeld Dropbox. Deze online schijfruimte is erg handig als meerdere mensen aan bestanden willen werken en op één plaats documenten van een specifiek project willen opslaan. De nadelen zijn dat het iets vertragend werkt om constant alle bestanden online op te slaan en dat de software verder zelf niet actief van bestanden een backup maakt.

Online Backup

Bij online backup diensten of online backup software praten we over de bedrijven en producten die te vinden zijn op backupvergelijker.nl. Deze backup diensten leveren allemaal een actieve backup software die na configuratie zelf mappen en bestanden zal kopieren naar een online backup.

Over het algemeen zijn online backup diensten niet ingericht om gezamenlijk aan bestanden te werken, hiervoor dient echt een online harde schijf of online opslag gebruikte te worden. De online backup is echter ideaal om jezelf ervan te verzekeren dat van de belangrijkste bestanden en mappen dagelijks een actuele backup wordt gemaakt die op een geheel andere locatie wordt opgeslagen en bewaard.