Alles over Online Backups en Cloud Opslag voor Nederlandse gebruikers. Oa. Reviews van iCloud, OneDrive & Livedrive

Focuspunten voor MKB Backup

Het MKB valt tussen wal en schip wat betreft dure professionele backup systemen en goedkope consumenten backup programma’s. Mocht je met een bedrijf van ongeveer 10 tot 50 man op zoek zijn naar een goede backup oplossing let dan goed op de volgende eigenschappen.

Netwerk backup
Voor een bedrijf met slechts enkele personen is het mogelijk elke medewerker een eigen backup account te geven, iets grotere MKB bedrijven kunnen dit niet. Wat nodig is is een network oplossing waarbij elke computer en opslag via een centrale applicatie van een backup wordt voorzien op één account.

Monitoring
Een backup wordt vaak pas goed bekeken op het moment dat deze nodig is. Echter dan kan er niets meer aan worden gedaan. Mocht na een server crash blijken dat medewerker Anne 6 maanden terug de laatste backup heeft gemaakt terwijl een andere medewerker voornamelijk privé foto’s op de zakelijke backup heeft geplaatst dan is dit van weinig nut. Daarom is het in een professionele omgeving aan te raden een backup dienst met monitoring te kiezen. In een centraal panel kan de eindverantwoordelijke zo met regelmaat monitoren wat er aan de backup wordt gedaan.

Automatische backups
Zoals vaker besproken op backupvergelijker is het slechtste backup systeem er één waarbij een persoon eraan moet denken een backup te maken. Met inachtneming van murphy’s law is dit vragen om problemen. Kortom, automatiseren! Automatische continue backup systemen zorgen ervoor dat je de meest recente versies van bestanden hebt.

Versie nummering
Een direct gevolg van een automatische backup is dat de oude backups verloren gaan. In het geval dat een team maanden aan een versie werkt en de klant weer terug wil naar het oude ontwerp is het cruciaal dat ook daarvan nog een backup is opgeslagen. Let daarom op de exacte mogelijkheden op het gebied van nummering oftewel ‘versioning’ die de backup aanbieder heeft. Het aantal versies en aantal dagen dat wordt opgeslagen verschilt per provider.

Toegang niveaus
Even belangrijk als het maken van een backup is het terugplaatsen van een backup. Dit betekent vaak ook dat je niet iedereen in het bedrijf de mogelijkheid tot een ‘restore’ wilt geven. Zoek daarom naar de mogelijkheid gebruikerstoegang in te stellen. Gebruikers dienen wel hun eigen bestanden te kunnen terugplaatsen maar niet die van een ander.

Eigen encryptie sleutel
Hoewel veel backup bedrijven de mogelijkheid wel aanbieden om een encryptie sleutel te verschaffen wordt hier niet altijd gebruik van gemaakt. Indien dit niet gedaan wordt is het in theorie mogelijk dat iemand van het backup bedrijf toegang kan krijgen tot de bestanden. Met een eigen encryptie sleutel kan zelfs de technische afdeling van het backup bedrijf je bestanden niet lezen.

Vertrouw essentiele bedrijfsbestanden niet toe aan goedkope of zelfs gratis consumenten producten. Vaak bieden bedrijven gelukkig voor beide doelgroepen een dienst aan. Zo hebben bedrijven als Mozy en LiveDrive een goedkope consumentendienst maar ook een professioneel zakelijk pakket waar vrijwel alle bovenstaande punten goed verzorgd zijn.

We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter

Backupvergelijker.nl
Logo