Heb jij een Android tablet, maar geen idee hoe je een back-up kunt maken? Naast de “standaard” back-up methode die Google sinds Android 2.0 heeft ingebouwd, zijn er meer manieren om een back-up te maken van al je instellingen, applicaties, foto’s en andere belangrijke informatie die je hebt opgeslagen. Door het grote aantal fabrikanten van Android tablets kan het zijn dat niet elke methode door jouw tablet ondersteund wordt. Hieronder vind je in ieder geval twee methodes, die op iedere Android tablet zullen werken.

Back-up maken via een Google account

De meest voor de hand liggende manier om een back-up te maken van een Android tablet, is via je eigen Google account. Deze methode zit standaard in iedere Android tablet ingebouwd en is te vinden in het instellingenmenu. Voordat je van deze functie gebruikt kunt maken, moet je wel eerst je Google account koppelen aan de Android tablet. Mocht je dit al gedaan hebben, dan kun je stap 1 overslaan.

  • Stap 1: Koppel je Google account, dit kan in het instellingenmenu door te klikken op Account(s en synchronisatie) en vervolgens op Account toevoegen. Log hier nu onder het kopje Google in met je eigen Google gebruikersnaam en wachtwoord.
  • Stap 2: Ga naar het instellingenmenu en klik hier op Back-up maken en opnieuw instellen. Je vind hier vervolgens een aantal opties, waaronder de optie om automatisch back-ups te maken van je Android tablet. Zodra je de optie Backup maken van mijn gegevens aanvinkt en daaronder je eigen Google account hebt gekoppeld, maakt Android nu automatisch op de achtergrond back-ups van jouw tablet.

Back up Tablet

Android stuurt nu automatisch belangrijke informatie naar je Google account, waardoor geen informatie meer verloren gaat. Is dit alles? Nee, helaas wordt er geen back-up gemaakt van alle foto’s en video’s op de tablet. Als je ook wilt dat Android al je foto’s en video’s synchroniseert met het gekoppelde Google account, volg dan de stappen hieronder:

  • Stap 3: Download de Google+ applicatie, of update deze naar de meeste recente versie.
  • Stap 4: Open de app Foto’s en ga naar het instellingenmenu door op de menuknop van je tablet te klikken, vervolgens kun je hier de functie Automatische back-up aanvinken. Naast dat alle huidige foto’s en video’s nu gesynchroniseerd worden met je Google account, worden ook alle nieuwe foto’s en video’s automatisch hierin opgeslagen.

Door alle vier deze stappen te volgen, ben je ervan verzekerd dat van alle instellingen, applicaties, foto’s en andere belangrijke informatie die zijn opgeslagen op je Android tablet een back-up is gemaakt. Deze back-ups kun je vervolgens bekijken door in een browser in te loggen op je eigen Google account.

App om een back-up te maken van een Android tablet

Een andere methode om ervoor te zorgen dat je snel en veilig een back-up kunt maken van een Android tablet, is door de app MyBackup te downloaden. Bij deze app heb je de keuze tussen een gratis en betaalde versie, waarbij de betaalde versie de back-up automatisch verstuurt naar Google Drive, Dropbox of een andere online opslagdienst. De gratis versie geeft de mogelijkheid om het back-up bestand op te slaan in het geheugen van je tablet of op een SD kaart. Deze methode is een stuk sneller dan het maken van een back-up via een Google account, aangezien ook meteen van alle foto’s en video’s een back-up wordt gemaakt. Hoe werkt de app MyBackup?

  • Stap 1: Download de app MyBackup uit de Google Play Store.
  • Stap 2: Open MyBackup, kies voor New Backup en vink alle informatie waarvan je back-up wilt maken aan (zoals apps en foto’s).
  • Stap 3: Selecteer de opslaglocatie van het back-up bestand. De app maakt nu een back-up van de door jouw geselecteerde informatie, die je vervolgens eventueel zelf naar een online opslagdienst kunt uploaden voor extra zekerheid.

Natuurlijk zijn er nog meer manieren om eenvoudig een back-up te maken van je Android tablet, maar met bovenstaande methodes gaat het zeker lukken.