De iCloud van Apple lijkt de ideale oplossing voor het back-uppen van foto’s en andere bestanden. Het is gewoon handig om alle foto’s die je met een iPad of een iPhone maakt, direct te synchroniseren met een locatie in de cloud. De bestanden zijn dan ook altijd snel en eenvoudig toegankelijk. Wij gingen echter op onderzoek uit naar de veiligheid van iCloud.
Heb je geen zin om alles te lezen? Spring dan direct naar de conclusie.
iCloud is eenvoudig en tot 5 GB gratis, maar is het ook veilig?
Behalve e-mails en notities worden alle gegevens die je in de Cloud bij Apple opslaat versleuteld opgeslagen, je gebruikt overigens niet altijd de iCloud servers lees maar wat er op de Data Security pagina van Apple staan:
In sommige gevallen kunnen uw iCloud-gegevens worden opgeslagen op servers van externe partners, zoals Amazon Web Services of Google Cloud Platform, maar deze partners hebben niet de sleutels om uw gegevens die op hun servers zijn opgeslagen te decoderen.
Apple Cloud Security [1]Bron: Data veiligheid Apple
Het grootste gevaar zit hem in de koppeling van alle gegevens in die cloud met jouw eigen Apple ID. Als dus jouw Apple ID gekraakt of gehacked wordt: Dan heeft iemand via die gekraakte toegang toegang tot de ICloud. Dat is natuurlijk met iedere dienst het geval, maar doordat Apple zo verweven is in ons leven kunnen die logins nog wel eens rond slingeren of via phishing attacks achterhaald kunnen worden: ligt hier een gevaar.
Dit zijn de mooie woorden, maar fouten zorgen er vaak voor dat systemen gehackt kunnen worden.[2]Weer beveiligingslek Ook kan het misgaan als jij niet ‘direct’ jouw iPhone update, openbare Wifi’s etc.
iCloud als Opslag is niet zonder nadelen …
Het kiezen voor de iCloud als primaire bron voor de back-up van foto’s en waardevolle bestanden, brengt echter een aantal nadelen en risico’s met zich mee. Zo heb je, in tegenstelling tot een fysieke back-up op een harde schijf, altijd een internetverbinding nodig om de back-up tot stand te brengen. Dat kan een vervelende belemmering opleveren, zeker als je op een afgelegen plek veel foto’s met een iPhone hebt gemaakt.
Daarnaast worden niet alle bestanden standaard meegenomen in de back-up. Zo zijn mediabestanden die je niet in de iTunes Store hebt gekocht, uitgesloten van de automatische back-up. En ook de gratis ruimte, is zeer beperkt (5 GB). Daarna wordt de schijfruimte snel een stuk duurder. Dan hebben we het nog niet eens over de veiligheid.
… en zeker niet zonder risico’s
Het belangrijkste risico is de bescherming van persoonlijke gegevens in de cloud. Apple is regelmatig doelwit van hackers, om belangrijke persoonsgegevens te achterhalen. Privéfoto’s zijn daarbij een interessant doelwit. Ook kan verlies of diefstal van 1 van de Apple-devices er toe leiden dat de back-up snel wordt gekraakt en dat je de bestanden kwijt bent.
Meer Nadelen van iCloud op een rij
- Je wordt er via jouw Apple device expres ‘ingezogen’. Het is namelijk lastig om veel plaatjes tegelijkertijd te wissen en de plaatjes & filmpjes worden maar groter en groter, dit gebeurt allemaal omdat ze juist jou de iCloud in willen trekken. Eigenlijk maakt de iCloud jou een soort van verslaafd, wil je daar dan ook wel in meegaan?
- iCloud is relatief duur, al helemaal als het om grote opslag gaat.
- Je moet over internet beschikken voor het gebruik van iCloud.
- Multi Device werken? Dan moet je al gauw naar een familie abonnement, wat weer duurder is..
- De Support is werkelijk waar niet om door te komen, al helemaal als je de gratis dienst gebruikt, daarom raden wij ook vaak Nederlandse partijen aan voor backup’s en dataopslag als bijvoorbeeld Porton.
- Wie is verantwoordelijk voor het beveiligen van jouw data? Dat blijft onduidelijk..
- Android kan niet bij data op de iCloud, dus je zit je leven lang een soort van vast aan de apparaten van Steve jobs.

Conclusie: Zo veilig is de iCloud
Op dit moment ben jij het zwakste punt in de beveiliging van jouw iCloud!
- Heb je two factor authentication nog niet geïnstalleerd? Doe dit dan direct
- Had je geen zin om die nieuwe update van jouw iPhone te accepteren? Dan is jouw iCloud mogelijk in gevaar![3]Waarom je NU jouw iPhone moet updaten )
- Bezit je gevoelige bestanden, is reden voor staatsveiligheid of instanties om jou te hacken? Mogelijk gevaar![4]NSO kan iPhones hacken
- Ben jij een Influencer met allerlei mooie foto’s die gevoelig kunnen zijn voor het publiek? Dan ben je een target voor ‘phishing attacks’ en is ook jouw iCloud in gevaar.[5]Influencers veel gehacked
- Heb je jouw telefoon ooit gejailbreakt? Sowieso zeer gevaarlijk, want dan mis je waarschijnlijk updates en zal je altijd een target zijn!
- Hergebruik je wachtwoorden? Dan is jouw iCloud ook in gevaar, maar unieke / sterke wachtwoorden!
- Gebruik je wel eens een openbare WIFI verbinding? Dan kan het zijn dat jouw data (waaronder wachtwoorden) onderschept kunnen worden.
Kortom er zijn ontelbaar veel problemen die iCloud toch best wel onveilig kunnen maken, de meeste van deze problemen zitten hem in foutjes, wil je voorkomen dat deze foutjes kunnen ontstaan: Neem dan een andere cloud opslagdienst met een focus op veiligheid EN zet bij deze dienst ook zeker tweefactor authenticatie aan.
Hiermee voorkom je in één stap
- Dat je target bent of kan zijn van iemand die zich voornamelijk richt op iCloud hacks (daar zitten nou eenmaal de meeste hackers op, want daar is het meeste te halen)
- Dat als je jouw iPhone kwijtraakt of gestolen wordt dat je direct bang bent voor jouw iCloud opslag. Dit staat er dan namelijk helemaal los van, met een eigen wachtwoord.
Goede Alternatieven met focus op Veiligheid:

pCloud iOS Online Storage
Sterk alternatief voor iCloud en OneDrive
Bekijk ook onze: pCloud Review

Mega (Inc. 20 GB gratis)
Zeer veel focus op veiligheid en privacy
Makkelijk te installeren
Bronnen[+]
↑1 | Bron: Data veiligheid Apple |
---|---|
↑2 | Weer beveiligingslek |
↑3 | Waarom je NU jouw iPhone moet updaten |
↑4 | NSO kan iPhones hacken |
↑5 | Influencers veel gehacked |
↑6 | Hier kan je zien wat de prijs van Mega is ten opzichte van de traditionele spelers. |
