De iCloud van Apple lijkt de ideale oplossing voor het back-uppen van foto’s en andere bestanden. Het is gewoon handig om alle foto’s die je met een iPad of een iPhone maakt, direct te synchroniseren met een locatie in de cloud. De bestanden zijn dan ook altijd snel en eenvoudig toegankelijk. De combinatie van de service voor de populaire iPhone, de iPad en de Macbook, maakt ook deze dienst voor Apple weer een schot in de roos.

iCloud is eenvoudig en gratis, maar is het ook veilig?

Het gebruikersgemak, het feit dat de dienst in eerste instantie gratis beschikbaar is en dat het automatisch wordt meegeleverd met een Apple-ID, zorgen er ook nog eens voor dat je er bijna niet onderuit kunt. Voor veel mensen is de iCloud dan ook de primaire back-up voor bestanden, waaronder veel foto’s die zijn gemaakt met de iPhone of de iPad.

Niet zonder nadelen …

Het kiezen voor de iCloud als primaire bron voor de back-up van foto’s en waardevolle bestanden, brengt echter een aantal nadelen en risico’s met zich mee. Zo heb je, in tegenstelling tot een fysieke back-up op een harde schijf, altijd een internetverbinding nodig om de back-up tot stand te brengen. Dat kan een vervelende belemmering opleveren, zeker als je op een afgelegen plek veel foto’s met een iPhone hebt gemaakt.

Daarnaast worden niet alle bestanden standaard meegenomen in de back-up. Zo zijn mediabestanden die je niet in de iTunes Store hebt gekocht, uitgesloten van de automatische back-up. En ook de gratis ruimte, is zeer beperkt (5 GB). Daarna wordt de schijfruimte snel een stuk duurder.

… en zeker niet zonder risico’s

Het belangrijkste risico is de bescherming van persoonlijke gegevens in de cloud. Apple is regelmatig doelwit van hackers, om belangrijke persoonsgegevens te achterhalen. Privéfoto’s zijn daarbij een interessant doelwit. Ook kan verlies of diefstal van 1 van de Apple-devices er toe leiden dat de back-up snel wordt gekraakt en dat je de bestanden kwijt bent.

Alle Nadelen van iCloud op een rij

  • Je wordt er via jouw Apple device expres ‘ingezogen’. Het is namelijk lastig om veel plaatjes tegelijkertijd te wissen en de plaatjes & filmpjes worden maar groter en groter, dit gebeurt allemaal omdat ze juist jou de iCloud in willen trekken. Eigenlijk maakt de iCloud jou een soort van verslaafd, wil je daar dan ook wel in meegaan?
  • iCloud is relatief duur, al helemaal als het om grote opslag gaat.
  • Je moet over internet beschikken voor het gebruik van iCloud.
  • Multi Device werken? Dan moet je al gauw naar een familie abonnement, wat weer duurder is..
  • De Support is werkelijk waar niet om door te komen, al helemaal als je de gratis dienst gebruikt, daarom raden wij ook vaak Nederlandse partijen aan voor backup’s en dataopslag als bijvoorbeeld Porton.
  • Wie is verantwoordelijk voor het beveiligen van jouw data? Dat blijft onduidelijk..
  • Android kan niet bij data op de iCloud, dus je zit je leven lang een soort van vast aan de apparaten van Steve jobs.

Alternatieven voor de iCloud

Wil je jezelf minder afhankelijk maken van Apple en bovengenoemde nadelen en risico’s van de iCloud zo veel mogelijk vermijden? Dan kun je een aantal andere aanbieders van back-upsoftware vergelijken. Er is een groot aantal partijen actief op deze markt. Natuurlijk kun je ook zelf met een externe harde schijf een aantal back-ups maken.

Aanbieders van diensten voor Apple-devices

Op onze website vind je meerdere aanbieders van back-upservices. Onder meer HiDrive van Strato biedt tal van mogelijkheden voor Mac en iPhone-gebruikers. Zo is er voor de iPhone een speciale app die het mogelijk maakt om bestanden van deze iPhone eenvoudig en snel te synchroniseren met de HiDrive servers.

Ook Livedrive (zie recensie) is interessant. Deze service biedt voor zowel Androidtelefoons als iPhone apps die direct back-ups kunnen maken. Deze back-ups komen dan in de cloud terecht. Daarmee kun je bijvoorbeeld een Androidtelefoon en een iPad op dezelfde locatie veiligstellen en back-uppen.

Zie hier alle Cloud Backup leveranciers. Inclusief reviews.