Alles over Online Backups en Cloud Opslag voor Nederlandse gebruikers. Oa. Reviews van iCloud, OneDrive & Livedrive

De Milieu Effecten van Cloud Opslag

De Ecologische Voetafdruk van Cloud Back-up Servers en Infrastructuur

In de snel digitaliserende wereld van vandaag vormt cloud opslag een hoeksteen van moderne gegevensbeheersystemen. Terwijl bedrijven, overheidsinstellingen en individuen zich haasten om gegevens naar de cloud te verplaatsen vanwege het gemak en de toegankelijkheid, rijst de vraag naar de ecologische impact van deze groeiende infrastructuur.

Welke statistieken bestaan er over de impact van cloud opslag?

Energievebruik van Datacenters
Wereldwijd verbruiken datacenters ongeveer 200 terawattuur (TWh) aan elektriciteit per jaar, wat overeenkomt met 1% van het wereldwijde elektriciteitsverbruik. In Nederland komt dit neer op 3,2 miljard kilowattuur. (3% van het Nederlandse Stroomgebruik) [1]Bron: DutchDataCenters

En in de toekomst wordt dit nog veel meer! Tegen 2030 wordt verwacht dat datacenters wereldwijd ongeveer 8% van ’s werelds elektriciteitsverbruik zullen vertegenwoordigen. (Bron: International Energy Agency)

En er speelt nog veel meer..

Bergen aan E-waste door Verouderde Apparatuur:
Elk jaar wordt ongeveer 50 miljoen ton elektronisch afval (e-waste) gegenereerd, inclusief verouderde apparatuur uit datacenters. [2]Bron: The Global E-waste Monitor

Is het dan allemaal wel zo verantwoord om een cloud backup af te nemen? Vaak is een backup maar een extra vinkje, hoeveel zouden al die backups wel niet bij elkaar kosten?

Conclusie

De overgang naar cloudopslag heeft onmiskenbaar een grote impact op het milieu, vooral gezien de enorme energiebehoeften van datacenters. Hoewel de technologische sector stappen zet richting efficiëntie en hernieuwbare energie, blijft het essentieel om de groeiende ecologische voetafdruk van cloudinfrastructuur aan te pakken.

Met toenemende bewustwording en voortdurende inspanningen voor duurzaamheid, kunnen we werken aan het verminderen van de milieu-impact van cloudopslag terwijl we blijven profiteren van de voordelen van deze technologische vooruitgang.

Neem de tijd om de impact van onze digitale transformatie op het milieu te overwegen en streef naar een duurzamere benadering van cloud opslag voor een groenere toekomst. Je kan hier bij alle cloud opslag leveranciers overigens op letten, sommige geven aan alles te compenseren, (Microsoft One Drive bijvoorbeeld) vaak zijn dit wel beloftes voor de toekomst, die dan jaren later weer gewijzigd worden.. Dus we zijn er nog niet!

Bronnen

Bronnen
1 Bron: DutchDataCenters
2 Bron: The Global E-waste Monitor

We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter

Backupvergelijker.nl
Logo