Alles over Online Backups en Cloud Opslag voor Nederlandse gebruikers. Oa. Reviews van iCloud, OneDrive & Livedrive

Corrupt Bestand Maken & Herstellen

Verlies van bestanden komt niet alleen maar door brand en diefstal. Er zijn vele gevaren waaraan een computerbestand wordt blootgesteld en deze kunnen er allemaal voor zorgen dat het bestand corrupt raakt en niet meer leesbaar is. Je opent bijvoorbeeld wel eens een email waarin je in plaats van tekst tekens als: �-t�?h�Z�O1E��- ziet staan. Er is vaak geen manier meer om de originele inhoud van het bestand terug te halen en zonder backup ben je een dergelijk bestand dus kwijt. Wij gaan in op de methodes om een corrupt bestand weer terug te halen. De verschillende methodes en de reparatiesoftware van Windows.

Corrupte bestanden herstellen

Als je corrupte bestanden hebt kan je dit in Windows eenvoudig repareren.

  • Type ‘CMD’ in de zoekbalk en open dit als administrator:
  • Typ sfc /scannow in de browser die naar boen komt.
  • Drink een kop koffie en wacht geduldig af. Windows zal automatisch corrupte bestanden herstellen.

Lukt deze methode niet dan raden wij aan om per bestand te kijken hoe je dit moet repareren. Het volgende artikel heeft dit goed omschreven: manuele corrupte bestanden repareren.

Hoe ontstaan die corrupte bestanden?

Hier in totaal 8 manieren waarop een bestand corrupt kan raken.

#1: Slechte harde schijf sectoren

Zonder al te technisch te worden, een harde schijf bestaat uit tal van kleine compartimenten en sectoren. Elke sector bevat een klein beetje informatie. Als een platter van de harde schijf een klein beetje beschadigd raakt kan de sector op dat punt corrupt raken waarna het niet meer mogelijk is de bestanden die daar stonden opgeslagen te achterhalen.

#2: Magnetische velden

Harde schijven slaan informatie magnetisch op en daarom kunnen andere magnetische velden de harde schijf vernietigen. Zelfs zwakkere velden kunnen gemakkelijk schade toebrengen. Wat veel mensen zich niet realiseren is dat stroomkabels ook een klein magnetisch veld afgeven. Als je dus je laptop met de harde schijf op een stroomkabel legt kan de harde schijf hierdoor beschadigd raken.

#3: Virussen

Computer virussen en malware worden opzettelijk verspreid om computer systemen te vernietigen met code. Helaas zijn ze vaak slecht te detecteren en te verwijderen. Wel zijn ze in staat tal van bestanden onleesbaar te maken.

#4: Software crash

Wanneer een programma vastloopt of zelfs crasht tijdens het opslaan van een bestand is er een grote kans dat dit bestand onleesbaar is geworden. Sommige programma’s zoals Microsoft Office slaan tussendoor tijdelijke versies op van een bestand zodat er relatief weinig is verloren.

#5: Persoonlijke fouten

Uiteindelijk is de mens in veel gevallen zelf de zwakste schakel. Zo kan het gebeuren dat een bestand over een ander bestand wordt opgeslagen, het origineel is nu verdwenen. Zonder backup is het dan niet mogelijk deze terug te halen.

#6: Verwijderen

Naast het verkeerd opslaan kan zelfs een bestand per ongeluk worden verwijdert. Dit is ook geen technische corruptie maar wel een situatie waarin een bestand niet meer toegankelijk is.

#7: Gremlins

Soms is een bestand corrupt geraakt zonder direct verklaarbare reden. De harde schijf werkt prima, er zijn geen virussen te bekennen. De software is niet vastgelopen. Toch is het bestand verkeert weggeschreven en corrupt, niets aan te doen.

Zoals gezegd vaak is er niets aan te doen, shit happens, naast deze risico’s om bestanden te verliezen zijn er natuurlijk nog diefstal, natuurrampen, brand etc. Kortom te veel gevaren liggen op de loer om bestanden onleesbaar te maken, het enige dat je altijd kan beschermen is een backup, het liefst een online backup in plaats van een externe harde schijf die door diezelfde brand wordt getroffen.

Tags:

We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter

Backupvergelijker.nl
Logo