Een goede backup van uw bestanden en harde schijf is een goed begin, een vereiste zou ik bijna willen zeggen. Echter om uw bedrijf van een complete beveiliging te voorzien zijn er meerdere stappen die u kunt nemen. We bespreken in dit artikel vijf extra beveiligingsmaatregelen die u direct kunt nemen om veiliger te zijn op internet en minder risico te lopen op een hack, een virus of andere indringers.

#1 Internet via een VPN verbinding

Met een VPN verbinding kan het volledige internetverkeer worden afgeschermd. Dit betekent dat zelfs je internet provider (bijvoorbeeld KPN of Ziggo) je internet gebruik niet kan bekijken. VPN staat voor Virtual Private Network en is precies dit. De verbinding met de VPN server is beveiligd, bijvoorbeeld met een AES 256-versleuteling, en vervolgens ga je via deze server het internet op. Goed om te noemen dat een VPN niet zozeer tegen virussen helpt maar met name je privacy vergroot.

Behalve de veiligheid die hiermee gepaard gaat zijn er ook voordelen zoals Nederlandse uitzendingen gemist bekijken vanuit het buitenland en Amerikaanse Netflix bekijken vanuit Nederland. Ook het initiatief Bits of Freedom adviseert het gebruik van een VPN. Er zijn wel twee belangrijke nadelen aan een VPN verbinding, zo wordt je internet een beetje trager aangezien je verbinding via een extra server in een ander land loopt en kosten de meeste goede VPN aanbieders geld.

#2 Uw website voorzien van SSL versleuteling

Sinds 2016 is het gebruik van SSL voor websites in een versnelling geraakt. Vanaf 2017 wil Google dat alle websites die gebruikers laten inloggen gebruik maken van deze SSL. In dit artikel van Flexwebhosting staat een uitgebreide uitleg over het SSL certificaat.

#3 Een goede virusscanner op al uw apparaten

Ook Nederlandse banken zoals de ING raden voor de beveiliging een virusscanner en firewall aan. Standaard wordt Windows weliswaar uitgerust met de virusscanner Windows Defender. Helaas is dit een vrij matige virusscanner die volgens onafhankelijke testen lang niet alle virussen herkent. Kijk bij dit overzicht voor de beste virusscanner en beveilig voor enkele tientjes per jaar uw laptop of PC tegen virussen en malware.

#4 Wachtwoorden versleutelen

Een zwakke plek in je internet veiligheid is vaak je eigen wachtwoord. Het kan enerzijds komen doordat je een te makkelijk wachtwoord hebt gekozen wat automatisch gekraakt wordt door hackers. Anderzijds kan het ook gebeuren dat een grote website via een lek jouw gebruikersnaam en wachtwoord heeft gelekt. Het is dus zaak zo veel mogelijk verschillende en zo lastig mogelijke wachtwoorden te gebruiken. Aangezien het vervolgens onwerkbaar wordt om deze dagelijks zelf in te voeren kun je een wachtwoord beheer tool gebruiken die je wachtwoorden versleuteld voor je bewaart. Een veelgebruikt programma is het gratis Lastpass.

#5 Automatische backup dienst voor uw website

Net als uw eigen bestanden staat ook elke website op een harde schijf. Deze harde schijf kan helaas ook falen en of beschadigd raken. gelukkig zullen de meeste webhosting bedrijven elke website van een backup voorzien maar ervaring leert dat dit in een noodgeval niet altijd direct genoeg is om alles te herstellen. Zo raden wij ondernemers aan om de belangrijkste websites van een eigen backup te voorzien. Dit kan zelf gedaan worden maar er zijn ook handige automatische backup diensten beschikbaar zoals Blogvault en Vaultpress.