Synology is één van de marktleiders op het gebied van NAS servers. Voor wie een backup in huis wil hebben naast de cloud is een NAS erg geschikt. In 2015 beoordeelden Tweakers gebruikers opslag en netwerk producten en wist Synology de hele top 5 te vullen. In 2016 noemde PCAdviser.co.uk ook de Synology als beste NAS. We vergelijken in deze keuzehulp dus enkel diverse Synology NAS modellen.

Synology levert NAS zonder harde schijven, deze kun je er zelf gemakkelijk in plaatsen. Synology maakt onderscheid tussen Desktop en Rack Units, we beperken ons tot de Desktop serie welke met DS wordt aangegeven (vb DS216). Rack units zijn meer geschikt voor bedrijven die grotere server ruimtes gaan opzetten en wellicht meerdere servers op elkaar gaan zetten.

Het eerste cijfer dat volgt na de DS type aanduiding geeft aan hoeveel harde schijven er in geplaatst kunnen worden, de DS216 biedt ruimte aan maximaal twee harde schijven.

Het derde deel van het type is het jaartal dat deze verscheen, het verschil tussen de DS215 en de DS216 is dus dat deze laatste een jaar later op de markt is gebracht. Dit heeft soms tot gevolg tot enkele onderdelen net wat nieuwer en beter zijn, de verschillen zijn vaak echter klein.

In dit artikel zien we tot slot de versies Play en + naar voren komen, Synology schaart de Play versie zelf onder de zogenaamde ‘value’ series geschikt voor thuis en in werkgroepen. De + is een iets professionelere versie geschikt voor kleine bedrijven.

Instap model: Synology DS216play

Deze eerste NAS van Synology is de beste verkochte NAS server bij Coolblue in 2016. Het is een erg mooi instapmodel geschikt als VPN of mail server. Met een prijs van slechts €249,- is dit ook één van de goedkopere NAS servers van Synology. Er kunnen maximaal twee harde schijven in geplaatst worden met een totale maximale capaciteit van 20 TB. Er is één USB 2.0 poort en één USB 3.0 poort. Verder biedt de Synology DS216play ondersteuning voor Synology Hybrid RAID, Basic, JBOD, RAID 0 en RAID 1. Hoewel deze niet zo snel is als de anderen is het genoeg om 4K video te kunnen streamen en te transcoderen.

Beperkingen

  • Maximale interne ruwe capaciteit: 20 TB
  • Maximaal 2 stationssleuven
  • Géén ondersteuning voor RAID 5, RAID 6, RAID 10
  • Géén Hot Swappable-station

Prijzen:

Middenklasser: Synology DS 415/416

Deze DS 4 serie van Synology is een kleine upgrade ten opzichte van de DS2. Deze uitvoering heeft de mogelijkheid tot het plaatsen van vier harde schijven in plaats van twee en biedt daarmee tot maximaal 40 TB (4 x 10TB) aan capaciteit. Tevens is de processor iets sneller,wat met name van belang is dat deze meer RAID types ondersteunt. De DS416 ondersteunt RAID 0, RAID 1, RAID 5, RAID 6, RAID 10 waar de goedkopere DS2 enkel RAID 0 en RAID 1 ondersteunt.

In 2016 het ‘Ultieme product’ volgens Tweakers
In 2015 behoort deze tot de beste NAS volgens ComputerTotaal

Prijzen:

High-end: DS1515+

Tot slot is het nog leuk een wat zwaarder exemplaar te bekijken. De Synology DS1515+ beschikt over een extreem snelle quad-core CPU met 2 GB DDR3 geheugen (uitbreidbaar tot 6GB).

Op deze NAS server kun je probleemloos VMware vSphere draaien of Windows Server 2012.  Ook kan deze DS1515+ veel meer taken tegelijk uitvoeren zoals bijvoorbeeld 20 VPN verbindingen en 512 gelijktijdige bestandsoverdrachten. Waar de vorige uitvoeringen meer geschikt waren voor thuisgebruik of een klein kantoor begint dit een volwaardige server te worden. De prijs is daar dan ook wel naar, zowel Coolblue als Bol.com rekenen hier ruim 200 euro meer voor.

Prijzen:

Bron: https://tweakers.net
Bron: http://www.pcadvisor.co.uk