sfeer-wijnglazen-02Dat een backup maken belangrijk is mag geen nieuws zijn, maar wat hoort er dan precies in een backup? Wekelijks de gehele harde schijf kopiëren is veel werk en vaak onnodig. Bij het instellen van de backup is het daarom handig goed te bekijken welke onderdelen er wel en welke niet worden inbegrepen. Het goed regelen van een backup systeem betekent uiteindelijk rust in uw organisatie en rust in uzelf.

Wat wij minimaal aanbevelen om een backup van te maken zijn:

Administratie

Op één staat met stip de administratie, dit is namelijk wettelijk verplicht om altijd beschikbaar te hebben. Een backup hiervan dient alles te bevatten van inkoop en verkoop, tot loonadministratie, facturen etc. Lee meer over de backup van de administratie op deze pagina.

Website

Ondernemers hechten terecht vaak veel waarde aan hun website. Gelukkig maken de meeste webhosting bedrijven dagelijks een backup maar toch raden wij aan dit zelf ook te doen. Op deze manier ben je niet afhankelijk van je hoster en kun je zelf ten allen tijden weer ergens online gaan.

Contracten

Alle soorten contracten die in naam van het bedrijf zijn afgesloten behoren zeker een backup te krijgen. Denk aan contracten met klanten en leveranciers. Er kan veel ellende worden bespaart door deze contracten maandelijks of wekelijks van een actuele backup te voorzien.

Email

Misschien niet het eerste waar je aan denkt bij een backup maar in email staan vaak veel afspraken, overeenkomsten en toezeggingen. Deze schriftelijke bevestigingen zijn dan ook erg waardevol. Afhankelijk van hoe de mail is geregeld zijn er mogelijkheden om deze ook te backuppen.

Inloggegevens

Mocht je een keer op een andere computer hebben gewerkt dan merk je gelijk één ding, je mist alle inlog gegevens die op je eigen computer automatisch werden ingevuld. De berg aan wachtwoorden en inloggegevens die iedereen tegenwoordig bezit is lastig te onthouden. Een handige oplossing hiervoor is een wachtwoordbeheerder tool, zelf gebruik ik Lastpass (website: https://lastpass.com/). Deze onthoudt alle wachtwoorden en kan met een plugin in elke browser worden geïnstalleerd.