Het aantal cloud bedrijven dat vergelijkbare opslag diensten en backup diensten aanbieden is inmiddels aardig groot. Er blijft dan ook bij veel gebruikers verwarring bestaan over de verschillen tussen al deze diensten. Dit komt ook weer omdat veel bedrijven vaak deels hetzelfde doen. Zo is dropbox geweldig om te gebruiken als online opslag maar kan dit niet een echte backup dienst worden genoemd.

Hier zien wij dan ook gelijk het belangrijke verschil tussen tal van aanbieders; is het opslag of backup. Bij een opslag dienst spreken we dus inderdaad van de Dropbox, Google Drive, Onedrive en iCloud en van Backup kun je pas spreken als er actieve backup software aanwezig is zoals die van KPN Backup, Strato Backup, Mozy en LiveDrive.

Nu kan er natuurlijk worden beargumenteerd dat wat backup software doet het opslaan van bestanden is. Dit is zeker helemaal juist. Toch is het gebruik compleet anders bij actieve backup. Het werkt hierbij zo dat de software eenmalig wordt ingesteld om bepaalde mappen van de PC (of alles) elke 24 uur van een backup te voorzien. Vervolgens gaat deze software onbeperkt in de achtergrond aan het werk. Bij een online opslagruimte is het een map waar elke gebruiker zelf bestanden in kan opslaan. Niet alleen ligt hierbij de verantwoordelijkheid nog steeds bij de gebruiker, ook is het veel makkelijker om fouten te maken en bestanden per ongeluk te verwijderen. Zoals in de meeste gevallen is mensenwerk veelal de zwakke schakel. De truuc is dat dit aspect bij volwaardige backup software uit het proces wordt gehaald.

Er zijn uiteraard meer verschillen maar dit onderdeel is in onze ogen de reden om volwaardige backup software boven online opslagruimte te verkiezen. Een losstaand argument is dat het altijd aan te raden is verschillende diensten te gebruiken. Gebruik dus niet een Google Drive om de  foto’s van een Android telefoon te backuppen. Mocht er een crash zijn of een beveiligingslek dan zorgt dit ervoor dat je beide accounts wellicht kwijt bent. Hetzelfde geldt natuurlijk voor Microsoft OneDrive voor je windows laptop etc. Wij geven de voorkeur aan slimme combinaties van dergelijke diensten. Tot slot is een veelgehoord aspect dat gebruikers het prettig vinden dat bestanden in hun eigen land worden opgeslagen en onder eigen regels. Een reden waarom KPN en Strato in Nederland en Europa momenteel vaak verkozen worden boven Amerikaanse alternatieven.