Een effectieve back-up strategie om je data te beschermen

Zelfs Apple-producten gaan kapot. Dat kan vervelende gevolgen hebben, zeker als je belangrijke data hebt opgeslagen op je Apple-product. Dat geldt waarschijnlijk vooral voor de Macbook waar je mee werkt, maar ook op iPhones en iPads kan behoorlijk wat waardevolle content staan. Denk aan de foto’s op je telefoon of dat leuke filmpje van je dochter op de iPad. Een goede back-up strategie is daarom noodzakelijk om je bestanden te beschermen.  Een back-up strategie met 3 beschermingslinies zorgt er voor dat je gegarandeerd een goede back-up hebt.

Beschermingslinie 1  – een live online back-up

Een goede manier om de belangrijkste bestanden te beschermen, is een zogenaamde live online back-up. Je kunt daarvoor natuurlijk de iCloud van Apple gebruiken, waarin je automatisch je foto’s en andere bestanden op kunt slaan. Alleen de ruimte op de iCloud is relatief beperkt (5 per GB) en ruimte bijkopen is duur (vanaf € 3,99 voor 200 GB) Er zijn gelukkig meer alternatieven die geschikt zijn voor Mac -gebruikers.

Zo zijn KPN Back-up, SOS Online Back-up en LiveDrive goede en betaalbare alternatieven voor de Mac. Ze sluiten naadloos aan op de structuur van Apple. Nadat je de software van deze producten hebt gedownload, kun je instellen voor welke mappen de back-up automatisch gemaakt moet worden. Alle bestanden in deze mappen worden dan automatisch gesynchroniseerd.  Dit geldt ook voor bestanden op iPhone en iPad.

Het grote voordeel hiervan is dat bij een crash van de harde schijf of diefstal van je Apple-product, de belangrijkste bestanden automatisch in de cloud (op een externe server) zijn opgeslagen. Als jij net aan dat rapport voor een klant aan het werken was, ben je dat gelukkig niet kwijt. Ook je administratie en andere (financiële) data staan veilig in de cloud. Je kunt verschillende vormen van online back-up aanbieders voor de Mac bij ons vergelijken.

Beschermingslinie 2 – een bootable back-up op een externe harde schijf

Bij een live online back-up heb je in ieder geval de belangrijkste bestanden altijd op een veilige plek opgeslagen. Maar systeeminstellingen en bestanden die niet in de mappen van de online back-up staan, ben je kwijt bij een crash van de harde schijf, diefstal of brand. Daarvoor kun je met onder meer Time Machine van Apple zelf een zogenaamde ‘bootable back-up’ maken op een externe harde schijf.

In dat geval kun je vanaf de externe harde schijf het systeem weer opstarten zoals je het gewend was. Je hebt dan alle instellingen en bestanden terug. Het nadeel is dat bestanden die waar je mee hebt gewerkt na het maken van de bootable back-up, zijn verdwenen. Daarvoor is beschermingslinie 1, een live back-up, een goede aanvulling.

Beschermingslinie 3 – een remote back-up

Wil je het risico helemaal beperken? Dan kan een remote back-up van het hele systeem een mooie laatste aanvulling zijn. Je maakt dan een vergelijkbare back-up als bij een bootable back-up, maar op een externe locatie. Daarmee beperk je het risico, met name in het geval van brand of diefstal. Bij een inbraak is het namelijk mogelijk dat ze en je Macbook en je externe harde schijf meenemen en bij brand in de ruimte waar zowel je externe harde schijf als Macbook liggen, ben je ook kansloos. Bij een remote back-up van je hele systeem, heb je die gegevens en instellingen in ieder geval nog extern. Een live back-up slaat ook veel belangrijke gegevens op, maar daarmee synchroniseer je niet alle bestanden en instellingen. Goede alternatieven voor een remote back-up zijn onder meer Backblaze en Carbonite. Houd er wel rekening mee dat het soms dagen kan duren voordat de back-up is gemaakt.