Dat we hier op backupvergelijker voorstander zijn van een degelijk backup systeem mag als geen verrassing komen. Hier maken we met de 3-2-1 Backup Regel een toevoeging aan.

De 3-2-1 Backup Regel is een oude ICT wijsheid waarbij je niet voldoende hebt aan één backup maar alle belangrijke bestanden op 3 locaties dient op te slaan.

  • 3 kopieën voor alle bestanden die echt belangrijk zijn.
  • 2 verschillende opslagmediums
  • 1 offsite backup

Dat dit minder overdreven is dan het in eerste instantie lijkt is snel in te zien.

3 kopieën voor alle bestanden die echt belangrijk zijn: Denk aan een website die enkel door de webhosting zelf van backup is voorzien, is dit echt veilig genoeg? Indien je zelf ook nog eens een backup van je website bewaard heb je hiermee de 3e versie al gecreëerd!

2 verschillende opslagmediums: Deze vuistregel is over het algemeen gemakkelijk om aan te voldoen. Denk aan de harde schijf in je pc/laptop als het eerste opslagmedium. Een tweede medium is een CD, USB Stick of online backup dienst.

1 offsite backup: Aangezien een backup gemaakt wordt voor het geval er iets gebeurt is het handig gelijk rekening met de grootste rampen te houden. Dus een backup op dezelfde locatie beschermt je niet tegen het afbranden van je huis of kantoor?

De 3-2-1 backup regel is gemakkelijk te onthouden en snel toe te passen en daarom een erg handige check om snel in te zien of je de belangrijkste bestanden echt goed hebt beveiligd. Denk aan de mate van risico die je wilt nemen met persoonlijke jeugdfoto’s en video’s, voldoen deze ook aan deze backup regel?