Hoewel iedereen er wel van overtuigd is dat het cruciaal is over ene backup te beschikken worden de locatie en veiligheid van deze backup vaak genegeerd. Ik ben vast niet de enige als ik zeg dat ik een backup maak op een externe harde schijf en deze schijf vervolgens in mijn bureau lade leg direct onder mijn computer. Het voelt misschien veilig maar het kan een stuk beter.

In het geval van een echt probleem, een ramp bijvoorbeeld, is deze backup waardeloos. De kans is groot dat in het geval van een brand zowel de computer op het bureau als de backup in de lade onder het bureau worden vernietigd. Daarentegen beschermd deze vorm van een backup je natuurlijk wel van een computer crash of een harde schijf storing.

Toch zijn er meerdere factoren in een fysieke backup die verre van optimaal zijn. Zo is de menselijke component nog steeds van essentieel belang bij een fysieke backup. Mocht je het een keer vergeten mis je gelijk een stuk groter deel van je bestanden. Zolang een dergelijk proces niet geautomatiseerd is is het vragen om problemen.

Enkele problemen die men tegenkomt bij een backup op een externe harde schijf kunnen gemakkelijk worden opgelost door het gebruiken van een automatische online backup dienst. Het eerste probleem, namelijk dezelfde locatie van de bestanden en de backup, is gelijk opgelost. Backup bedrijven hebben grote serverparken ver van je huis of kantoor en dan ook nog vaak op meerdere locaties. Ten tweede en niet onbelangrijk werken online backup diensten 100% automatisch. Na een installatie en voorkeur instellingen hoeft er niet meer naar te worden omgekeken.

Voor mij persoonlijk is het ideaal dat er een backup wordt gemaakt, en dat dit automatisch gebeurt. Dergelijke taken zijn lastig consequent uit te voeren als het handmatig moet gebeuren en daarbij ook gewoon niet leuk.