Alles over Online Backups en Cloud Opslag voor Nederlandse gebruikers. Oa. Reviews van iCloud, OneDrive & Livedrive

Online Backup en Cloud Backups

Hier vind je een overzicht van de beste aanbieders van online backup services die je als bedrijf of consument in Nederland kan gebruiken.

Het is best opvallend hoeveel ‘cloud en backup’ diensten ermee ophouden en/of de prijs jaar over jaar verhogen. Wij raden dan ook af om met kleinere partijen in zee te gaan. Ook zijn partijen als iCloud en OneDrive geen interessante partij voor backup diensten. Je hebt hiervoor echt de backup specialisten nodig.

Let op: het gaat hier om backup diensten en dus niet om de beste cloud opslag. Dit zijn twee verschillende dingen. Backups zijn vaak volautomatische volledige backups van devices en of PC’s. Cloud Opslag gaat vaker om een ‘extra opslagruimte’ voor bijvoorbeeld foto’s en bestanden.

Beste Online Backups Nederland (Top 4)

Deze backup diensten hebben allemaal unieke eigenschappen, wij hebben deze per backup dienst uitgeschreven.

Zo goedkoop mogelijk
HiDrive Logo

1. Strato HiDrive Backups

Strato heeft met HiDrive een goed product voor consumenten in handen. Je vindt er 4 verschillende pakketten voor 4 tyoe consumenten. Wij zouden bij backup diensten minimaal voor de 1 TB optie gaan. Dat is toch wel wat je tegenwoordig nodig hebt voor een goede desktop backup.

Zie via deze screenshot hoe de Backup Software van HiDrive er in de praktijk uitziet.

Bekijk ook onze: Strato HiDrive Review
★★★★★
Nederlandse Private Cloud
Porton Logo Nieuw

2. Porton Private Cloud Opslag

Als je behoefte hebt aan automatische backups en synchronaisatie met native apps van een 100% Nederlandse partij, dan is het databunker van Porton de logische keuze.

Zeer snelle verbinding & servers

Bekijk ook onze: Porton Review
★★★★★
Backup Specialist
Backblaze Logo

3. Backblaze: Backup Specialist

Sinds kort biedt Backblaze ook Cloud Opslag aan, maar Backblaze is verreweg het bekendste van hun Backup diensten.

ongelimiteerde Backup
Encrypted Backup (zeer veilig)
Offsite Backups (extra fysieke locatie)

Bekijk ook onze: Backblaze Review
★★★★★
Cloud Opslag Combi
pcloud logo

4. pCloud Backup Diensten

De backup is een nieuwe dienst van pCloud. Je kunt hier zowel mobieltjes, desktops als andere third party software op aansluiten.

Na het aanmaken van een account bij pCloud heb je met één installatie backups draaien.

Bekijk ook onze: pCloud Review
★★★★★

Hier moet je op letten bij de keuze voor de online backup dienst

Je hebt gewoonweg op de lange termijn veel te winnen als je zaken doet met een Europees of – beter nog -Nederlands backup bedrijf. Dit zit voornamelijk in de wijzigingen in wetgeving van data opslag. Niets is vervelender dan een backup volledig over te moeten zetten. Een backup dienst afnemen is ook niet echt leuk werk ofzo… dus je wil dit niet meerdere keren doen.

Waarom geen Dropbox, Google Drive en OneDrive?

dropbox failing

Hoewel er ook overeenkomsten zijn, is cloud storage eigenlijk een ander product dan (automatische) backup van de bestanden op een device. Backup is veelal geen corebusiness van de genoemde Cloud spelers.

De algemene internationale cloud opslag bedrijven scoren juist op het backup vlak een stuk minder en zijn vaak ook nog eens een stuk trager dan de Nederlandse specialisten.

Veel gekozen redenen voor online backups

Een mooi Nederlands gezegde is: “het is beter om te voorkomen dan om te genezen”. Dit is behoorlijk treffend als het aankomt op backup diensten.

Het is vaak bijzonder lastig om na dataverlies de bestanden weer terug te halen. Hier komt veel werk bij kijken en vaak ook hoge kosten. Dit soort problemen zijn eenvoudig te voorkomen met een backup.

Voor diegenen die al wel regelmatig een backup maken is het weer de vraag waar deze backup vervolgens wordt bewaard? In een kast naast de laptop? In hetzelfde kantoor? Mocht je nog niet overtuigd zijn van de noodzaak tot een online backup lees dan de volgende 7 redenen door waarom wij denken dat dit een absolute must is.

 1. Harde schijven crashen –  Meer dan 10% van alle harde schijven crashen binnen 1 jaar (zie 4 Signalen van een harde schijf crash).[1]Onderzoek door de Carnegie Mellon Universiteit Hierbij moet wel gezegd worden dat niet elke crash leidt tot 100% verlies van data. Maar dan alsnog… wil je dit risico nemen?
 2. Reparatie harde schijf is duur –  Als je harde schijf gecrashed is en je geen backup daarvan hebt, dan kun je overgaan tot een reparatie van je harde schijf. Vaak is het mogelijk om nog data te achterhalen. Professionele dienstverleners op dit gebied rekenen voor dergelijke werkzaamheden bedragen van €500 tot wel €3.500. Als je het hiermee vergelijkt is vijf euro per maand voor een online backup dienst opeens een koopje!
 3. Diefstal – Volgens de FBI wordt in de Verenigde Staten 1 op de 10 laptops gestolen in het eerste jaar. Van deze gestolen laptops wordt slechts 3% teruggevonden.
 4. Dataverlies – In een algemene studie van Pepperdine uit 2003[2]Kosten van verloren data: https://gbr.pepperdine.edu/2010/08/the-cost-of-lost-data/ kwam naar voren dat Amerikaanse bedrijven jaarlijks $18 miljard verliezen door het toedoen van dataverlies. Dit getal is erg gedateerd en daarmee waarschijnlijk veel te laag. Het geeft in ieder geval al aan welke bedragen er gemoeid gaan met dataverlies (meer over Oorzaken Dataverlies). Ook is er in 2021 veel sprake van ransomware en hack diensten die tot dataverlies kunnen leiden.
 5. Erg goedkoop – Voor de goede orde, een online backup dienst is al verkrijgbaar vanaf €3,95 per maand, is het echt de moeite waard zonder backup te zitten om een dergelijk laag bedrag uit te sparen?
 6. Persoonlijke herinneringen – Mensen verliezen elke dag persoonlijke herinneringen, foto’s uit de kindertijd en brieven van vroeger door het toedoen van technisch falen. Dit verlies kan niet in geld worden uitgedrukt.
 7. Alle backups in één – Een totale backup van alles op de telefoon / computer / servers zodat je altijd ergens wel een backup beschikbaar hebt.

Overweeg deze redenen bij het backup vergelijken en voordat je besluit wel of niet een online backup abonnement af te sluiten.

Maar wat is voor jouw situatie nou de beste?

Conclusie Beste Online Backups

We nemen aan dat bovenstaande zeven punten wel duidelijk maken hoe belangrijk een goede backup dienst is en dat je daarvoor simpelweg niet de normale cloud opslag spelers kunt inzetten.

Gelukkig zijn er dan nog enkele partijen in de top van dit segment die allemaal unieke eigenschappen hebben waardoor een top 5 helemaal niet zo makkelijk te maken is. Bij deze dus een opsomming van de toppers in willekeurige volgorde met daarbij alleen de sterkste eigenschappen vermeld.

 • Strato ↗ – Mooi en duidelijk veel gebruikt backup product allemaal in de Nederlandse taal.
 • Backblaze ↗ – Ongelimiteerde opslag op basis van een backup specialist.
 • Porton ↗ – Snelle Nederlandse private cloud servers.
 • pCloud ↗ – Sterke additionele backup dienst goed te combineren met cloud opslag.

Nieuws over deze online back-up leveranciers

Blog Gratis Cloud Opslag – 155GB Gratis

Gratis Cloud Opslag – 155GB Gratis

Het is vrij eenvoudig om veel gratis cloudopslag te verkrijgen door je bestanden te verdelen over meerdere cloudopslagdiensten. Dit is ideaal voor …

Bronnen

2 Opmerkingen
 1. Pcloud is GEEN backup dienst, heel vervelende ervaring mee. BLijkt dat het je bestanden synchroniseerd en niet backuped. Dat is een essentieel verschil. Mij gebeurde het dat bestanden op een share werden gewist doordat de share op Pcloud werd verwijderd. En weet je wat er dan gaat gebeuren? precies dan verdwijnen je bestanden op de share ook. Je zal snappen dat je daar niet vrolijk van gaat worden. De kreet backup is helaas bij Pcloud niet geldig. ook zij zelf geven dit aan dat het marketing technisch niet zo handig is. Let dus op dat sync ander is dan backup.

Laat een reactie achter

Backupvergelijker.nl
Logo