Alles over Online Backups en Cloud Opslag voor Nederlandse gebruikers. Oa. Reviews van iCloud, OneDrive & Livedrive

Backup Maken voor Beginners

We horen het vaak: ik wil mijn data beschermen of backuppen, maar hoe en waar moet ik beginnen? Zowel voor zakelijke gebruikers als voor particulieren begint hier het backup avontuur en wordt je bedolven onder termen als: Cloud Storage, File Syncs, Backup Software en Reservekopieën. Met het stappenplan van Backup Vergelijker kan je alles overboord gooien en gewoonweg stap voor stap jouw data beter beschermen.

Stappenplan voor Absolute Backup Beginners

Vier stappen, waarna je ook zelf beter snapt wat je nou precies voor backup zoekt.

Stap #1: Bepaal wat je wilt backuppen

Identificeer wat je belangrijk vindt om te back-uppen en/of veilig te stellen. Gaat het om een Website? Om het opslaan van enkele foto’s? Op een hele PC met alles erop en eraan? Als je precies weet wat je graag veilig wilt opslaan kunnen we verder naar stap 2.

Stap #2: Onderzoek hoe groot die bestanden zijn

Vervolgens moet je onderzoeken hoe groot de files zijn die je wilt back-uppen. We hebben een paar vuistregels die je hierbij kunnen helpen, vanzelfsprekend wijken deze GB’s af bij uitzonderingen.

Hoeveel ruimte heb je nodig?

Wat wil je opslaan?Benodigde Opslagruimte
Een tiental foto's1 GB
Veel Documenten5 GB
Duizenden foto's50 GB
Een Smartphone*40 GB
Een Windows 10 / 11 PC**60 GB
Bedrijfsnetwerk500 GB


* = Een reservekopie is iets anders dan een volledige backup, ook gezien bij bijvoorbeeld een iPhone iCloud de backup is voor foto’s, wat natuurlijk niet echt veilig is… Lees hier meer over iPhone Backups.
** = Bij een PC ligt het er maar net aan wat je natuurlijk op de PC hebt staan. Als je op start klikt, daarna systeem en vervolgens ‘opslag’ dan zie je hoeveel ruimte jouw PC op dit moment gebruikt.

Stap #3: Waar wil je de back-up uiteindelijk hebben?

Het is gewoonweg jammer dat we in een wereld leven waar als je vanuit Windows een backup wilt maken je als je vanuit Windows zelf navigeert je niet meer om de ‘clouddiensten’ van windows zelf heen kan. Je moet vanuit andere Apps zeg maar werken om dit te omzeilen. Mede hierdoor moet je eerst de keuze maken waar je jouw backup uiteindelijk wilt opslaan.

Echte goede backups draai je niet bij de dienst zelf, mede omdat vaak de login en het wachtwoord identiek zijn als de normale login en het wachtwoord, zo ben je altijd gevoelig voor diefstal, hackers, schade,etc. Backups moeten los van het kernbestand staan. Lees hier meer over de 3-2-1 backup regel.

Als je kiest voor een fysieke backup, dus een niet altijd toegankelijke en makkelijk up te daten bestand maar wel een ‘fysiek’ veilige locatie dan moet je op zoek naar een NAS, een externe harde schijf of een USB Stick met voldoende GB. Wil je liever een backup in de cloud dan moet je nog even door naar stap 4.

Stap #4: Brainstorm over de volgende backup randzaken

Want die hebben invloed op jouw uiteindelijke keuze:

  • Wil je de bestanden altijd kunnen bereiken? (in de cloud bijvoorbeeld) of wil je de bestanden voor jaren niet meer bekijken en gewoonweg veilig hebben. (Een fysieke backup is dan ookeen optie)
    • Als je voor de Cloud zoekt, wil je met een NL, Europees of Amerikaans bedrijf in zee gaan? Vaak voor bedrijven, privacy en veiligheid een belangrijke keuze.
  • Vind je veiligheid belangrijk? Kies dan voor een partij die bekend staat om goede veiligheid. Hiervoor moet je wellicht wat reviews bekijken op onze site, maar bekende spelers op dit vlak zijn Acronis en Backblaze.
  • Moet de backup continu draaien? (dus bijv. bij wijzigingen moet er dan direct een nieuwe update gemaakt worden?)
  • Zijn de bestanden die je wilt backuppen cruciaal? Wil je ze echt nooit kwijtraken? (Maak dan op twee plekken een back-up en ga nooit uit van één gratis dienst)
  • Wil je de backups absoluut gratis ergens hebben staan of ben je best bereid er iets voor te betalen? Is prijs bij die keuze voor een betaalde optie de doorslaggevende factor?

Volledig gratis backups zijn natuurlijk altijd de primaire keuze, maar begrijp wel dat je dan op het vlak van support, rechten en mogelijkheden altijd achteraan staat. Zijn je bestanden echt cruciaal? Dan moet je geen gebruik maken van een gratis dienst. Wij kennen teveel verhalen van back-ups die verloren zijn gegaan en deze waren vrijwel altijd gratis.

Backupvergelijker.nl
Backups voor Beginners

Maak op basis van bovenstaande keuzes jouw start met Back-ups

Je kan onze reviews en andere artikelen die over de verschillende backup keuzes gaan overigens goed even doorlezen nu je zelf al beter weet wat je zoekt. De volgende backup partijen hebben wij verzameld die op alle vlakken unieke punten hebben, we hebben geprobeerd backup partijen te selecteren die matchen met de antwoorden. Achter de groene vinkjes zie je de eigenschappen die bij stap 4 aansluiten.

Backup Specialist
Backblaze Logo

Backblaze


Als je een continue backup zoekt
Als je grote bestanden wilt backuppen (100 GB+ )
Als veiligheid bovenaan staat
Als prijs geen grote factor is

Bekijk ook onze: Backblaze Review
★★★★★
Cloud Opslag Combi
pcloud logo

pCloud


Als je gratis wilt beginnen ( 5GB+ Gratis)
Als je goede Native Apps zoekt ( voor PC en App store)
Als je graag met een Europees bedrijf in zee wilt gaan

Bekijk ook onze: pCloud Review
★★★★★
Nederlandse Private Cloud
Porton Logo Nieuw

Porton Private Cloud


Als je in NL een partner zoekt
Als privacy doorslaggevend is

Bekijk ook onze: Porton Review
★★★★★
Zo goedkoop mogelijk
HiDrive Logo

Strato HiDrive

Als je echte goede native Apps zoekt (IoS / Android )
Als je graag met een Europees bedrijf in zee wilt gaan

Bekijk ook onze: Strato HiDrive Review
★★★★★
Onbeperkte Opslag
Mega io Logo

Mega

Als gratis (20GB+) doorslaggevend is
Let wel op: kies niet alleen voor deze dienst als je bestanden cruciaal zijn.

Bekijk ook onze: Mega.io Review
★★★★★
Security 1st.
Acronis Logo

Acronis

Als data security de voornaamste prio heeft
Als je op zoek bent naar een totaaloplossing op gebied van Cyber Security
Yourhosting gebruikt bijv. Acronis Backup diensten
★★★★★

We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter

Backupvergelijker.nl
Logo