Alles over Online Backups en Cloud Opslag voor Nederlandse gebruikers. Oa. Reviews van iCloud, OneDrive & Livedrive

Amazon AWS: Hoe te gebruiken

Een kennismaking met Amazon AWS

Amazon AWS is één van de vele loten aan de boom van het Amazon concern. Naast de verkoop van boeken, elektronica en tal van andere producten, legt Amazon zich namelijk ook toe op het aanbieden van digitale services. Amazon Web Services (AWS) is daar het vlaggenschip van.

Via AWS heb je toegang tot opslag in de cloud, (relationele) databases, tal van platformen en programma’s en de tools die je kunt gebruiken om alle informatie te beheren.

De mogelijkheden van Amazon AWS zijn uitgebreid: het biedt zogenaamde ‘Building Blocks’, die uiteindelijk samen een complete oplossing voor IT uit de cloud bieden. Dit lijkt wat cryptisch, maar met een voorbeeld wordt het snel duidelijk wat je via AWS kunt organiseren.

Een app via Amazon AWS – building blocks

Stel je voor dat je een applicatie bouwt die werkt op basis van een database. Die app en de database mogen niet te veel kosten en moeten constant bereikbaar zijn. Wil je gebruik maken van AWS om dit te organiseren, dan zou jouw opbouw er als volgt uit kunnen zien.

Building block 1 – opslag
Hiervoor kun je de opslagservices van AWS gebruiken om de belangrijke bestanden te hosten. Een voordeel hiervan is dat je gebruik maakt van de geografische spreiding van AWS. De servers van Amazon staan op verschillende plekken op de wereld, zijn altijd relatief snel te bereiken en kennen een hoge beschikbaarheid.

Building block 2 – database
Daarnaast kun je de databaseoplossingen van AWS inzetten om relationele of niet-relationele database te bouwen. Op het moment dat je bestanden in de cloud van Amazon hebt staan en de databases beschikbaar zijn, kun je een volgend building block inzetten om de app te ontwikkelen.

Building block 3 – platformen
AWS biedt ondersteuning voor tal van tools en programmeertalen en maakt het mogelijk om de app in veel verschillende omgevingen te testen en verder te ontwikkelen. Denk hierbij aan ondersteuning vanuit SAP, SharePoint, Linux en vele andere platformen en besturingssystemen. Je kunt de app ontwikkelen zoals jij die voor ogen had.

Andere building blocks
Naast de building blocks die je nodig hebt om je app te ontwikkelen, kun je natuurlijk ook andere building blocks inzetten. Denk hierbij aan domeinnamen of content delivery systemen. Het grote voordeel daarbij is dat AWS volledig schaalbaar is en je alleen voor de onderdelen betaalt die je daadwerkelijk gebruikt.

Voor wie is Amazon AWS geschikt?

Over het algemeen is Amazon AWS vooral geschikt voor IT’ers die op zoek zijn naar een flexibele oplossing. Door het grote aanbod aan verschillende services kun je AWS gebruiken om games te ontwikkelen, big data te analyseren of bedrijfsapplicaties te maken. Specialistisch werk en daarom is AWS dus vooral voor de IT’er die op zoek is naar een totaaloplossing die wereldwijd voor gebruikers beschikbaar is.

Tags:

We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter

Backupvergelijker.nl
Logo