Alles over Online Backups en Cloud Opslag voor Nederlandse gebruikers. Oa. Reviews van iCloud, OneDrive & Livedrive

Symptomen kapotte harde schijf

Voorkomen is beter dan genezen, al helemaal als het om de harde schijf gaat! Een backup is zo gemaakt maar informatie terughalen van een kapotte harde schijf kan een erg tijdrovend (en daardoor zeer duur) karwei zijn. Let op onderstaande signalen en maak een backup voordat het te laat is.

Zo weet je dat je harde schijf kapot is

De ultieme gids voor het voorkomen van die ene harddisk crash!

De harde schijf maakt geluid

Over het algemeen werkt een harde schijf vrij stil. Wanneer je op een gegeven moment merkt dat je computer of laptop meer geluiden begint te maken probeer dan te onderscheiden of dit van de harde schijf komt of misschien van een ventilator of iets anders. Voornamelijk geluiden als klikken en schuren duiden op een harde schijf die problemen ondervindt. Er is niet gelijk reden tot paniek aangezien harde schijven vaak nog lange tijd blijven werken en niet van de één op de andere dag totaal ermee ophouden. Negeer een dergelijke waarschuwing echter ook niet en zorg gelijk voor een backup van al je belangrijke data.

Luister op deze pagina naar de geluiden per harde schijf die duiden op een naderend einde.

Vastlopen van het systeem

Hoewel veelvuldig het vastlopen van een computer wordt gewijd aan het besturingssysteem (Klo*** MSFT…) is dit toch lang niet altijd de reden. Ook bij een falende harde schijf is het vastlopen van de computer een veelvoorkomend symptoom. Mocht je twijfelen kun je zorgen voor een laatste update van je besturingssysteem, als het vastlopen nog steeds voorkomt is de kans groot dat je de harde schijf dient te vervangen.

Het bekende blauwe scherm: (ookwel: Blue screen of death)

Vaak ligt de oorzaak van die blauwe scherm bij een falende harde schijf. Een sterke indicatie dat je toch echt moet beginnen aan een backup!

Harde schijf probleem: Trage computer

Net als het signaal vastlopen is ook de verlaagde snelheid een signaal dat zowel kan duiden op een vervuild besturingssysteem (vooral in Windows XP en Vista) als op een harde schijf in de problemen. Hierbij is het vooral handig om te letten op het moment dat de computer minder snel werd. Is dit geleidelijk gebeurd of was er plots een grote verandering waarneembaar? In het eerste geval is de kans groter dat het aan de software ligt terwijl in het geval van plotselinge vertraging de kans op een storing in de harde schijf groter is.

  • Kortom: Let op plotseling vertragingen. Dus niet sofware matig, dan zou het wel eens aan de harddisk kunnen liggen.

De Computer Crash

Uiteindelijk is het 4e en meest duidelijke signaal natuurlijk de crash. Als een computer hard crasht is er vaak iets goed mis, alleen is het echter meestal wel de software. Naast de software is oververhitting ook een reden voor de computer om er mee op te houden, dit kun je merken als de crash vooral voorkomt bij het afspelen van HD films of veeleisende spellen. Mocht je alsnog de harde schijf verdenken kan dit ook het geval zijn maar dit is minder waarschijnlijk als niet één van de andere signalen hierboven ook voorkomen.

Wil je meer weten over de huidige staat van je harde schijf? Dan raden we je aan het gratis HDD Health (download van CNET) programma te downloaden en installeren. Het kan je enigszins helpen in het analyseren van je harde schijf en mogelijk veel ellende besparen. Ook de standaard windows foutcontrole (uitleg) geeft een inzicht.

Mocht je harde schijf niet 100% gezond zijn volgens deze test raden we altijd direct aan een online backup te verzorgen. Of je nu kiest voor een externe harde schijf als backup of één van de op deze website besproken online backup diensten, probeer in ieder geval zoveel mogelijk schade te voorkomen in het geval je harde schijf er op een dag helemaal mee stopt, succes!

De harde schijf scannen op fouten

Op onderstaande manier kan je ook nog zelf de harde schijf scannen op fouten.

Backupvergelijker.nl
Logo