De 3-2-1-back-upregel is een gerespecteerde en oude back-up strategie. Het lijkt erop dat elke back-upleverancier het hier mee eens is. Vele partijen noemen het dan ook op de site en durven het ook ‘tijdloos’ te noemen. Zelfs de Amerikaanse regering heeft officiële regelgeving op basis van deze 321 backup. De 321 Backup is echter in 2021 toch echt wel iets dat zijn beste tijd heeft gehad. De 3-2-2 Backups zijn veel veiliger.

De Oude 321 Backup Regel

De 3-2-1 Backup Regel is een oude ICT wijsheid waarbij je niet voldoende hebt aan één backup maar alle belangrijke bestanden op 3 locaties dient op te slaan.

  • 3 kopieën voor alle bestanden die echt belangrijk / cruciaal zijn.
  • 2 verschillende opslagmediums
  • 1 offsite backup

Dat dit minder overdreven is dan het in eerste instantie lijkt is snel in te zien.

3 kopieën voor alle bestanden die echt belangrijk zijn:

Denk aan een website die enkel door de webhosting zelf van backup is voorzien, is dit echt veilig genoeg? Indien je zelf ook nog eens een backup van je website bewaard heb je hiermee de 3e versie al gecreëerd!

2 verschillende opslagmediums:

Deze vuistregel is over het algemeen gemakkelijk om aan te voldoen. Denk aan de harde schijf in je pc/laptop als het eerste opslagmedium. Een tweede medium is een CD, USB Stick of online backup dienst.

1 offsite backup:

Aangezien een backup gemaakt wordt voor het geval er iets gebeurt is het handig gelijk rekening met de grootste rampen te houden. Dus een backup op dezelfde locatie beschermt je niet tegen het afbranden van je huis of kantoor?

Waarom de 321 achterhaald is

Eigenlijk moet er sprake zijn van een nieuwe versie van de 321 regel die de huidige technologie ( de cloud) reflecteerd. Er bestaan al andere configuraties die bedrijven vaak in bedrijf nemen van: 3-1-2 tot 3-2-2 en zelfs een 3-2-3 configuratie voor modernere flexibele bedrijven. Dus er wordt in de praktijk al afgestapt van deze setup.

De 3-2-1 Backup strategie was een vooruitgang toen hij werd geïntroduceerd, echter was er toen ook sprake van andere technologie dan in 2021

Maar door de cloud zijn er ook mindere opslag methodes in de praktijk genomen:

Pas op voor 311 Backups

Nu cloud opslag in populariteit toe is genomen is 3-2-1 vaak veranderd in 3-1-1. Vraag dus ook altijd bij jouw backup leverancier of ze daadwerkelijk meerdere kopieën in de cloud hebben hangen of dus gebruik maken van één enkele kopie. Als het maar één kopie is moet je je afvragen of je wel een goede cloud backup hebt.

3-2-2 Backups zijn meer toekomstwaardig

3-2-2 Backup Systeem

Met 3-2-2 kan je de cloud mixen via 2 locaties met daarbij een 2e media type waardoor je backup wel weer altijd veilig is. Zorg er wel dus voor dat jouw backup provider ook twee verschillende geografische locaties in de Cloud aanbiedt. Veiliger kan bijna niet, terwijl er aan een 3-1-1 setup (wat vaak in de praktijk het geval is) best wat risico’s kleven.