Alles over Online Backups en Cloud Opslag voor Nederlandse gebruikers. Oa. Reviews van iCloud, OneDrive & Livedrive

Waarom de 321 Backup Regel Achterhaald is

De 3-2-1-back-upregel is een gerespecteerde en oude back-up strategie. Het lijkt erop dat elke back-upleverancier het hier mee eens is. Vele partijen noemen het dan ook op de site en durven het ook ’tijdloos’ te noemen. Zelfs de Amerikaanse regering heeft officiële regelgeving op basis van deze 321 backup. De 321 Backup is echter in 2022 toch echt wel iets dat zijn beste tijd heeft gehad. De 3-2-2 en 32110 Backups zijn veel veiliger.

De Oude 321 Backup Regel

De 3-2-1 Backup Regel is een oude ICT wijsheid waarbij je niet voldoende hebt aan één backup maar alle belangrijke bestanden op 3 locaties dient op te slaan.

  • 3 kopieën voor alle bestanden die echt belangrijk / cruciaal zijn.
  • 2 verschillende opslag mediums
  • 1 offsite backup

Dat dit minder overdreven is dan het in eerste instantie lijkt is snel in te zien.

3 kopieën voor alle bestanden die echt belangrijk zijn:

Denk aan een website die enkel door de webhosting zelf van backup is voorzien, is dit echt veilig genoeg? Indien je zelf ook nog eens een backup van je website bewaard heb je hiermee de 3e versie al gecreëerd!

2 verschillende opslagmediums:

Deze vuistregel is over het algemeen gemakkelijk om aan te voldoen. Denk aan de harde schijf in je pc/laptop als het eerste opslagmedium. Een tweede medium is een CD, USB Stick of online backup dienst.

1 offsite backup:

Aangezien een backup gemaakt wordt voor het geval er iets gebeurt is het handig gelijk rekening met de grootste rampen te houden. Dus een backup op dezelfde locatie beschermt je niet tegen het afbranden van je huis of kantoor?

Waarom de 321 achterhaald is

Eigenlijk moet er sprake zijn van een nieuwe versie van de 321 regel die de huidige technologie (de cloud) reflecteerd. Er bestaan al andere configuraties die bedrijven vaak in bedrijf nemen van: 3-1-2 tot 3-2-2 en zelfs een 3-2-3 configuratie voor modernere flexibele bedrijven. Dus er wordt in de praktijk al afgestapt van deze setup.

De 3-2-1 Backup strategie was een vooruitgang toen hij werd geïntroduceerd, echter was er toen ook sprake van andere technologie dan nu in 2022

Maar door de cloud zijn er ook mindere opslag methodes in de praktijk genomen:

Pas op voor 311 Backups

Nu cloud opslag in populariteit toe is genomen is 3-2-1 vaak veranderd in 3-1-1. Vraag dus ook altijd bij jouw backup leverancier of ze daadwerkelijk meerdere kopieën in de cloud hebben hangen of dus gebruik maken van één enkele kopie. Als het maar één kopie is moet je je afvragen of je wel een goede cloud backup hebt.

3-2-2 Backups zijn meer toekomstwaardig

3-2-2 Backup Systeem

Met 3-2-2 kan je de cloud mixen via 2 locaties met daarbij een 2e media type waardoor je backup wel weer altijd veilig is. Zorg er wel dus voor dat jouw backup provider ook twee verschillende geografische locaties in de Cloud aanbiedt. Veiliger kan bijna niet, terwijl er aan een 3-1-1 setup (wat vaak in de praktijk het geval is) best wat risico’s kleven.

3-2-1-1-0 Gouden Backup Rule

Je leest ook steeds meer over de 3-2-1-1-0 backup regel in de vakbladen. Deze regel hanteert dezelfde voorwaarden als de eerdere setup echter gaat hij iets verder aangezien de volgende punten worden toegevoegd:

  • 3: Bewaar minimaal 3 kopieën van uw gegevens
  • 2: Bewaar de back-ups op 2 verschillende soorten opslag mediums
  • 1 : Bewaar minimaal 1 van de exemplaren op een externe locatie

    maar dus ook extra:
  • 1 : Bewaar minimaal 1 van de exemplaren offline

    Het wordt ten zeerste aanbevolen om ten minste één kopie van de back-ups offline te houden. Met offline bedoel ik geen verbinding meer (netwerk, USB, tape moet worden uitgeworpen, …) met de ICT-infrastructuur.

    ls een hacker toegang heeft tot uw omgeving, kan alles met een online verbinding worden beïnvloed. Daarom is het sterk aanbevolen om offline een back-up te hebben, zodat een hacker er geen toegang toe heeft. Zo’n offline back-up wordt ook wel een air gapped back-up genoemd.
  • 0: Zorg ervoor dat u geverifieerde back-ups hebt zonder fouten

    Back-ups zijn slechts zo goed als ze worden geverifieerd. Allereerst moeten de back-ups dagelijks worden gecontroleerd. Zijn er fouten: los deze zo snel mogelijk op. Ten tweede moet u met periodieke tussenpozen herstel tests uitvoeren : herstel uw gegevens vanaf de back-ups en controleer of alles is zoals het zou moeten zijn.

4 Opmerkingen
  1. Tsja, dit is inderdaad nog een regel die wij 10 jaar geleden tijdens de studie kregen. Ik mag hopen dat deze regels ook zo nu en dan een update krijgen. Anders is deze lesstof mede veroorzaker van de problemen rondom backups.

  2. De 3-2-1 regel backup heeft inderdaad wat vernieuwing nodig, wat het belangrijkste is, is dat men goed moet nadenken over waar je backups achterlaat en in hoeverre die locatie of plek hetzelfde is als een andere plek ( waar bijvoorbeeld het origineel staat )

    iCloud is natuurlijk de grootste partij op dit vlak die zichzelf verkoopt als Cloud dienst waardoor alles min of meer achter één login hangt. Als iets ‘niet’ veilig is dan is het dat wel.

    • Met alle respect, maar je zou dit kunnen opvatten als dat een cloud dienst zoals iCloud een backup is.

      iCloud is geen backup en is ook niet zo bedoeld door Apple. Ze noemen het ‘een plek waar je je bestanden veilig kunt bewaren, up-to-date houden en openen vanaf al je apparaten’. Het is meer een synchronisatie-dienst en leuk dat je bestanden in principe nog een maand kunt terughalen, maar dat is niet waar je het voor zou moeten nemen of op zou moeten vertrouwen.

      iCloud is in feite een gesynchroniseerde werkschijf. Ja, je kunt er vanaf al je apparaten bij en dat telt mee als de eerste kopie, maar meer ook niet.

Laat een reactie achter

Backupvergelijker.nl
Logo